Félmillió közelében is lehet a havi bérük

2019.09.18. 12:00

Beszédesek a pályakövetési eredmények adatai

Mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik műszaki képzésen végeztek? A DUE honlapján olvashatók a 2017-es diplomás pályakövetési felmérés eredményei.

duol.hu

Tolongás a DUE sátránál – érdeklődők hada Fotó: DUE

A diplomáspálya-követési rendszer 2017-es adatai szerint a pályakezdő műszaki képzési területen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 300-400 ezer forint között alakul. Azonban a Dunaújvárosi Egyetem végzett hallgatói ennél akár sokkal többet is kereshetnek ezen a területen, ugyanis az ő fizetésük átlagban bruttó 450 ezer forint felett van. Grafikonunkon az egyik tengelyen a friss diplomás átlagjövedelmek, a másikon a munkaerőpiacra kilépett végzettek közül diplomás munkát végzők intézményi arányai szerepelnek. Az ábrán összesítve látható az alapszakos és a mesterképzésen vagy osztatlan mesterképzésen végzett diplomások munkaerő-piaci adatai.

Toronymagasan vezet a DUE értéke Grafi ka: due

S hogy mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik informatikai képzésen végeztek? A diplomás pálya pályakövetési rendszer 2017-es adatai szerint a pályakezdő informatikai képzési területen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 300-400 ezer forint között alakul. Azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen vagy a Pannon Egyetemen végzettek még ennél is többet, akár 450-500 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

Hogy mik a legnépszerűbb foglalkozások? Az egyik legnépszerűbb friss diplomás foglalkozás még mindig a gépészmérnök. De sokan választják a villamosmérnök elektronikai mérnök, szoftverfejlesztő vagy építészmérnök szakmát is, biztos egzisztenciát ígér. DH

Közgazdászok megbecsülése

A pályakezdő gazdaságtudomány képzési területen, a Dunaújvárosi Egyetemen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 250-300 ezer forint között alakul. Azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Corvinus Egyetemen vagy a Debreceni Egyetemen végzettek még ennél is többet, akár 350-400 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!