inspiráló a bemutatkozás lehetősége

2019.09.23. 12:00

Az ötvösművészek remekei között Gombos István alkotásai

A magyarországi ötvösművészek közösségi megmutatkozásának új hagyománya a XX. század utolsó éveiben kezdődött, hogy ezzel is segítse a szakmai örökség életben maradását a XXI. század kezdetén.

duol.hu

Az 1996-os első Ötvösművészeti Biennálé óta 23 esztendő telt el. A XII. Ötvösművészeti Biennálénak ismét csodálatos helyszínt biztosított a fővárosi Klebelsberg Kultúrkúria.

A kiállításon látható alkotások 80 százaléka 2017-2019 között készült, vagyis az előző biennálét követő időszakban. Ez jelzi, hogy az ötvösművészek számára milyen inspiráló erővel hat ez a megmutatkozás. Az ünnepi XII. Ötvösművészeti Biennále egyben tisztelgés Ady Endre munkássága előtt, valamint témája a szakralitás, a szakrális gondolatok megjelentetése e művészeti ágban.

A tárlaton lehetőség nyílt a szakmai kérdések megvitatására is

A hazai ötvösművészet remekeit bemutató rangos szakmai biennálén a mintegy 50 kiállító között – mint eddig minden alkalommal – ismét találkozhattunk Gombos István ötvös-iparművész műveivel is. A 2019-es biennálén a Ferenczy Noémi-díjas művész Acélvárosi jogar és az Arctalan gyökér című műveit állították ki. Gombos István (aki nem mellesleg városunk választott képviselője és humán alpolgármestere) a megnyitó utáni rövid kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy munkásságát bár rengeteg művészeti díjjal tüntették ki, ő mégis a 2004-ben itt kapott Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szakmai díjat tartja szívéhez legközelebb állónak, hiszen azt a ötvös kollégák alkotói közössége ítélte neki és mindig fontos állomásnak tartja műveinek ezen tárlatokon való bemutatását.

A művész az Acélvárosi Jogar című munkájával Fotók: amatőr

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett, a kortárs ötvösművészet legjelentősebb országos tárlatát Keppel Márton művészettörténész nyitotta meg. A kiállítás 2019. szeptember 19-től október 10-ig tekinthető meg Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A megnyitón közreműködtek Török Máté és Heinzinger Mika, a Misztrál együttes tagjai. A biennálé az Ars Sacra rendezvénysorozat eseménye, kísérőrendezvényei: Molnár Éva ötvösművész kamarakiállítása október 5-ig, továbbá konferencia Borsos Miklós életművéről, amely 2019. október 3-án lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!