Három platánt emelnek ki a legendás fasorból

2019.08.02. 10:00

A Vasmű út felújítása során a DVG Zrt. erdészeti szakemberei felmérték a fák állapotát

Az előzetes ütemtervek szerint halad a Vasmű út, valamint a környező járdák, kereszteződések átfogó felújítása. A munkálatokról rendszeresen beszámolunk.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A napokban számos olvasó kereste meg szerkesztőségünket azzal a felvetéssel, hogy a felújítás miként érinti a zöldterületeket, valamint a belváros egyik védjegyének számító platánsort?

Tehermentesítés céljából koronametszést is végeznek majd

Iván László önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, a munkálatok része a fák állapotvizsgálata.

Ezt a DVG Zrt. erdészeti ágazatának szakemberei elvégezték a közelmúltban. Sajnos három fát betegség és balesetveszély miatt ki kell vágni. A napokban az első fázisként az elkorhadt platánokat törzsüknél elvágták. Mindezt annak érdekében, hogy később majd biztonságosan kiemelhessék azokat, helyükre pedig újakat telepítenek. A szakembereknek feladatot ad a többi fa is, hiszen az építkezés részlegesen megbolygathatta a kiterjedt gyökérzónájukat, így a tehermentesítés és a jövőbeli állagmegóvás végett koronametszést hajtanak majd végre, valamint az őszi lombhullatás után egyes fákat visszacsonkolnak majd, mint az történt korábban a Kossuth Lajos utcában a juharfasor esetében is.

Iván László rögzítette, öncélúan nem vágnak ki fákat az építkezés területén sem, arra törekednek, hogy megőrizzék az 1953 és 1956 között telepített fasort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!