fotós házaspár lenyűgöző felvételeiből nyílt kiállítás

2020.02.10. 15:00

A természetfotós olyan, mint a vadász, de az ő terítékében nagyon sokan gyönyörködnek

Pillanatok a természetből címmel nyílt természetfotó-kiállítás Fabóné Bíró Ágnes és Fabó Ferenc képeiből a baracsi faluházban pénteken.

Balla Tibor

Az alaphangulatot Talpai Tibor leheletfinom, árnyalt zongorajátéka adta meg, ami igencsak jól illeszkedett a fotós házaspár meghitt hangulatú képeihez, amik lényegében beterítik a faluház színháztermének hosszú falait. A nyitóaktus meglehetősen hosszúra sikerült, ám mivel tartalmas volt, szinte röpültek a percek.

A nyitóbeszédet Szárszó Lajos önkormányzati képviselő mondta. Senki nem gyanúsíthatja meg azzal, hogy nem készült fel alaposan, megnyitóbeszéde önmagában közelíti a négy gépelt oldalt, és mellé még egy nagy vadász, Széchenyi Zsigmond írását is segítségül hívta a megnyitó közönségének nagy örömére.

Talpai Tibor zongorajátéka adta meg az alaphangulatot

Szárszó Lajos a következőképpen fogalmazott: „Fabó Ferencnek és feleségének, Fabó Áginak természetfotókból álló kiállításának lélektani jelentősége több, mint egy szokásos kiállítás. Ennek oka az, hogy napjainkban szinte az egyik legfontosabb létkérdés természeti értékeink megőrzése, megóvása. És ha valaki a teremtett természetet fényképezi, akkor nagyon sokat tesz ennek érdekében. Éppen ezért természetfotós csak abból válik, aki ezt komoly feladatnak, felelősségnek tekinti, emellett a természetet különleges tisztelettel kezeli.

A lebilincselő tárlat megtekinthető a faluház nyitvatartási idejében március 6-ig.

A legfontosabb az a környezetvédő magatartás, amely az utódaink számára követendő tisztességes értékrendet jelent. Olyat, ami boldogságot okoz, amire építeni lehet, s amihez vissza lehet térni, ha elkóboroltunk volna. A természeti környezet tisztelete ma is elsődleges. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint napjainkban az egyre jobban fogyó teremtett környezet területének csökkenése, az erdőkben, mezőkön eldobált szemétkupacok tömeges megléte, ami miatt a benne élő növényeknek és állatoknak csökken az életterük. Éppen emiatt elsődleges a természeti hagyományok tisztelete, környezetünk szeretete. Ezért kell megmutatnunk értékeinket, kincseinket. Így teszik ezt kiállítóink is. A természetfotózás kimeríthetetlen tárház. De az igazi fotóművész érdeme, ahogyan láttatja velünk a természetet, a környezetet, annak változását, szépségét. Gyönyörködtet minden apró villanással. Akinek szenvedélye érzéssé, hangulattá formálja az általa látottakat. Képeinek jellemzői a természetes egyszerűség.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!