Folyamatos növekedés

2020.06.12. 07:00

A Pentele Solar végzi a lakossági telepítések közel húsz százalékát

Napelemek telepítésével több ezer cég foglalkozik az országban, a Pentele Solar Kft.-nek azonban piacvezetővé sikerült válnia a megalakulása óta eltelt nem egészen tíz évben. A vállalkozás vezetőjével, Tassó Zoltánnal beszélgettünk.

Kőhalmi Kálmán

A negyedik ipari forradalom részeként teljesen átalakul az energiaszektor, egyre fontosabb szerepet kap az elektromos energia, és az annak előállítására szolgáló alternatív megoldásként a legmeg­győzőbb szereplővé a napelem vált. Ezt a folyamatot erősítik a 2050-ig szóló uniós vállalások a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatban, és az is, hogy hazánkban 2021. január 1-jétől nem kaphat használatbavételi engedélyt olyan új építésű ingatlan, amely nem alkalmaz megújuló energiát.

Tassó Zoltán ügyvezető igazgató: az egész országban telepítenek napelemeket vállalkozásoknak, lakosságnak Fotó: Pentele Solar

A napelem-telepítések száma az utóbbi években jelentősen növekedett, ebben szerepet játszott az árak radikális csökkenése világszinten (a megtérülés 7-8 év, nagyobb rendszer esetén még kedvezőbb), a vállalkozások számára szóló igen kedvező pályázati lehetőségek, a lakosság számára pedig a nulla százalékos MFB hitel energetikai felújításokra. Természetesen a technológia elfogadottsága is jelentősen nőtt, minél több ilyen beruházás valósult meg az országban.

A Pentele Solar Kft. 2011-ben alakult, ma már azonban piacvezető, például a lakossági telepítéseknek 2018-ban 10, 2019-ben 13 százalékát valósította meg az országban. Ez az arány már a 20 százalékhoz közelít. Úgy, hogy közben ez az adott piac is jelentősen növekedett. A Pentele Solar Kft. tevékenysége lefedi az egész országot, és a lakossági szegmens mellett vállalkozások számára is kivitelez ilyen beruházásokat, sőt akár erőműveket is telepít, legutóbb Vigántpetend számára egymegás erőművet valósított meg. A portfólió teljes, a tervezéstől a pályázat elkészítésén, kivitelezésen keresztül az utánkövetésig terjed. Utóbbit kifejtve: online figyelik a megvalósult fejlesztéseket, azok hogyan teljesítenek, erről tájékoztatják az ügyfeleket, látják, ha gond van, szupportot nyújtanak, segítenek, probléma esetén.

Közel ötezer kivitelezésen vannak túl, ebből 1100 a nulla százalékos MFB hitelből valósult meg. Tassó Zoltán sajnálja, hogy a vállalkozások pályázati kultúrája nem elég fejlett, pedig jó eredményeket érnek el a közreműködésükkel készített pályázatok esetében, a rendelkezésre álló lehetőségek miatt minden kkv-nak érdemes lenne belevágnia!

A kis cégként indult vállalkozás decemberben költözött a Pentele városrészi, színvonalasan kialakított, dolgozó- és ügyfélbarát irodájába. Az ügyvezető szerint nagyon jó csapatot sikerült kialakítaniuk a vezetéstől, mérnököktől kezdve a kivitelezést végző szakemberekig. Már mintegy 150 embernek adnak munkát, egy részük alvállalkozó, van, aki elsősorban a hozzájuk kapcsolódó munka miatt hozta létre vállalkozását.

A céget a jó szervezettség viszi előre, nem vállalnak többet, mint amit korrektül meg tudnak valósítani. A piaci bővülés mellett új területekre is szemet vetettek, komoly fejlesztéseket végeznek: az elektromos autók, valamint az okos otthonok kialakítása iránt érdeklődők számára terveznek komplett szolgáltatást nyújtó csomagokat. Az áraik ár-érték arányban igen kedvezőek, több jelentős márkának, elsősorban a napelemek terén a japán Sharp­nak a kiemelt partnerei, így tudják kínálni jó áron az általuk képviselt magas minőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!