népi időjóslás

2021.02.09. 15:00

A medvék szerint hamarosan érkezik a tavasz

A hosszú távú időjárási előrejelzések esetében még a XXI. századi modern meteorológiai eszközök, műszerek használatával is meglehetősen sok a bizonytalanság.

Török Tímea

Fotó: LI

Vannak azonban, akik a generációk sorának az emberi emlékezet által megőrzött tapasztalatain alapuló népi időjóslásban hisznek. Tegyük hozzá, hogy ezek sem tökéletesen megbízhatóak, hiszen a régiek megfigyeléseihez képest az éghajlat mára már sokat változott. Mindenesetre a hagyomány szerint a február elején észlelt időjárásból lehet következtetni a tél hosszára. A régiek megfigyelése ezt a medvék előbújásával is összekapcsolta. A mondás úgy tartja, ha a téli álmából a barlangjából előbújó medve napos időt talál, és meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha azonban a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot a szeméből, és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálékot keresni. Ilyenkor ugyanis a néphagyomány szerint vége a téli időjárásnak, hamarosan beköszönt a tavasz.

Városunk Öntelt mackó szobrát Somogyi József készítette Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Jó hír a népi időjóslás híveinek, hogy február 2-án hazánk valamennyi állatkertjében megfigyelték, hogy a medvék előbújtak. Boldogan vették birtokba kifutóikat, és fogyasztották el a számukra kihelyezett finom falatokat. Minden bizonnyal fontos dolog a népi hagyományok ­­ápolása, de az állatkerti szakemberek megfigyelései alapján a medvék árnyékára alapozott időjárási előrejelzés alig több, mint az esetek felében válik be.

Sokan hisznek a népi időjóslásban, generációk megfigyeléseiben

Ha visszatekintünk az idei tél időjárására, nem sok panaszunk lehet, az égiek kegyesek voltak hozzánk, még akkor is, ha néha egy-egy hidegebb napra kell ébrednünk.

Különben is, időjóslás ide, meteorológia oda, tavaszig már nem sokat kell várnunk, hogy élvezhessük a természet megújulását és a napsugarak jótékony hatását. Különösen kiváltságos helyzetben vagyunk mi, dunaújvárosiak, mert a mi mackónk mindig kint üldögél az Építők útja és a Május 1. utca sarkán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!