Séta az arborétumban

2019.05.24. 10:30

A könyvtár dolgozóit Éberhardt Béla és Mészáros László kalauzolta

A József Attila Könyvtár dolgozói rendhagyó barangolásra indultak a Baracsi úti arborétumba csütörtökön dél­előtt. A tanösvényen Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnök és Mészáros László főerdész kalauzolta őket.

Tóth Alexandra

Városunknak számos olyan kulturális és természeti értéke van, amiről a lakosság nagy része nem, vagy csak kevés információval rendelkezik – mondta lapunknak Tóth Éva, a városi József Attila Könyvtár igazgatója. Az ilyen és ehhez hasonló kirándulások célja, hogy a könyvtár dolgozói megismerhessék ezeket a rejtett kincseket, és tapasztalataikat eljuttassák az olvasók, a városiak felé. Kirándulásaik első állomása a Papírmúzeum volt, most pedig a Baracsi úti arborétumba látogattak el.

 

A túrát Mészáros László főerdész és Éberhardt Béla nyugdíjazott erdőmérnök, egykori főerdész vezette. László az arborétum bemutatása mellett mesélt arról, hogy főerdészként ő és kollégái milyen feladatokat látnak el a város védelme, a zöldövezeteink rendszeres ápolása, karbantartása és szépítése érdekében.

Dunaújváros az ország harmadik legzöldebb városa, az országos virágosítási versenyen rendszerint előkelő helyen szerepel. Az esztétikum mellett erdőinknek, Duna-partunknak városvédelmi és értékmegőrző szerepe is van, ezen dolgozik erőn felül nap mint nap Mészáros László és maroknyi csapata. A főerdész elmondta, miért van szükség bizonyos esetekben a növények gyérítésére vagy éppen tarvágásra, ugyanakkor hozzátette, erdeinkben nem gazdasági tevékenység folyik, így kiemelt cél a minél hosszabb élettartam biztosítása fáink, cserjéink számára. A városban a DVG Zrt. üzemeltetése alatt 1200 hektárt kezel az erdészet, ebből az arborétum 1,5 hektárt tesz ki. Országos szinten egyedülálló az, hogy egy város olyan arborétummal rendelkezzen, mint ami a Baracsi úton megtalálható.

Mindenkit vár ez a szép hely

A Baracsi úti arborétum történetéről bővebben Éberhardt Béla mesélt a könyvtár dolgozóinak, egyben körbe is vezette őket a nagyon sok munkával gyönyörűen karbantartott területen. A hely erdészeti és parképítészeti céllal jött létre, kicsiny területén a fenntartók igyekeznek valamennyi növényünket, gombánkat, madarunkat és rovarfajunkat bemutatni. A tájékozódást információs táblák segítik, ám előzetes bejelentkezés mellett csoportok számára rövid tájékoztató sétákat is tartanak. Az arborétum különleges mikro­klímája lehetőséget ad arra is, hogy különleges ciprusok, örökzöldek is megéljenek itt. A terület szabadon látogatható, természeti értékeink megcsodálása mellett lehetőség van piknikezésre, sütögetésre, sőt, még kisállat-simogatásra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!