A nemzet nem veszett oda a mohácsi vészben

2020.08.26. 08:00

A helyi Lajos-köveknél álltak meg a lovasok

A mohácsi csata 494. évfordulója alkalmából idén is lovas zarándoklatot szerveztek a Tolna megyei Rády József Huszárbandérium és Sportegyesület tagjai.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Az Érdről induló kis lovas csapat idén is ellátogatott városunkba, ahol a Lajos-köveknél álltak meg egy rövid időre. Itt Barta Endre humán ügyek­ért felelős alpolgármester fogadta őket, és mondott rövid köszöntőt. Kiemelte, örömteli, hogy sok fiatal is kilátogatott erre az eseményre, tehát látszik, hogy a magyarságnak van jövője. A magyarok a nagy nemzeti tragédiának nevezett mohácsi vészből is felálltak, és még mindig léteznek, létezünk, amire igazán büszkék lehetünk.

 

1926-ban Aggházi Kamillnak, a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum vezetőjének kezdeményezésére emléktáblákat helyeztek el a Mohácshoz vonuló magyar sereg útján. Anno Dunapentelére is került ilyen emlékkő, ezeket hívjuk Lajos-köveknek, ezek a Béke tér egyik parkos szegletében találhatók – mondta el Varga Zsolt, a Duna–Dráva Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője. Megemlítette azt is, hogy ez a zarándokút gyakorlatilag az ország leghosszabb tanösvénye, 180 kilométer hosszú, egyedülálló Európában is. Készülnek a csata 500 éves évfordulójára, amelynek kapcsán reményét fejezte ki, hogy a zarándoklat nemzetközivé növi ki magát, hiszen az anno Mohácsra vonuló magyar sereghez is csatlakoztak más nemzetek fiai.

A beszédek után a lovasok nemzeti színű szalaggal kötötték át a Lajos-köveket, majd folytatták útjukat déli céljuk felé.BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!