Négy mesebeli napot tölthettek Erdélyben

2019.06.14. 11:00

A Határtalanul programmal kirándulhatott a Széchenyi gimnázium 7.e osztálya

Tóth Alexandra

Fotó: LI

Életre szóló élményekkel tért haza a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium 7. e osztálya Erdélyből. A diákok osztályfőnöke, Csathóné Zágoni Nóra sikeres pályázatának köszönhetően négy pedagógus kíséretében ingyenesen vehettek részt a kis gimnazisták a felejthetetlen tanulmányi kiránduláson.

A Határtalanul-lal több külföldi úti cél közül választhattak a pályázók, a tanárnő pedig úgy döntött, legjobb, ha a kirándulás kapcsolódik a tananyaghoz, így Arany János és Ady Endre nyomába eredtek. A csapat járt Nagyszalontán, ahol egy fantasztikus kiállítást tekinthettek meg Arany János kézirataival, saját tárgyaival együtt. Ezt követően Nagyváradra látogattak el, szintén Arany emlékeinek nyomában. Kőrösharkányban megkoszorúzták az 1919-es vérontás áldozatainak emlékművét.

A világjáró 7.e, élén Csathóné Zágoni Nóra tanárnővel Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az első szállásuk Magyarremetén volt egy nagyon vidékies környezetben. Faházakban aludtak egy festői réten, és első kézből tapasztalhatták meg a vidéki élet velejáróit, az önjáró tehenektől kezdve az erdélyi gasztronómia remekeinek végigkóstolásáig. Ennek ellentéte szintén óriási élmény volt a második szálláshely Nagykanizsán, ahol a gyönyörű egyetemi város kellős közepén lévő diákszállóban éjszakázhattak.

Láttak tájházat Várasfenesen, bejárták a világörökség részének választott festői parádi fennsíkot, de segített közelebb kerülni a természethez a Medvebarlang és a Sárkánykert sziklaképződményei.

Ady emlékeit kutatva jártak Zilahon, Érdmindszenten és Nagyváradon is. A diákok számára óriási élmény volt, a jól sikerült kirándulás hatására pedig további 7 osztály adta be pályázatát a következő évi programra.

Szuper vezetővel

Bár a kirándulás már önmagában is felejthetetlen élmény marad a diákok számára, a látottakat a hallottak tették igazán fantasztikussá. A diákok örökre szívükbe zárták „Feri bát” aki elképesztő lelkesedéssel, humorosan, ízesen és érdekfeszítően kísérte végig a csapatot a teljes kirándulás ideje alatt. Egy széchenyis pólóval kedveskedtek neki, Feri bá pedig abban a pólóban feszít közösségi oldalának profilképén azóta is. Kölcsönösen szívükbe zárták egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!