Akkreditált kiváló tehetségközpont

2020.02.27. 16:00

A Dózsa György Általános Iskola másodszor érdemelte ki a titulust

Másodszor nyer­te el a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola az akkreditált kiváló tehetségpont címet, amelyet a tehetséggondozás terén nyújtott kiemelkedő munkájával érdemelt ki.

Tóth Alexandra

A címhez több területen kell kimagasló tevékenységet végezni. Ezek közül a legfontosabb a tehetséggondozó programok működtetése, amikor a megbújó vagy éppen kiugró tehetségek fejlesztése folyik több tehetségterületen.

Az intézmény a hagyományos szakköri foglalkozások mellett évek óta több tehetséggondozó programot is szervez, ami a tanulók sokrétű fejlesztését teszik lehetővé. Tíz éve működik az alulteljesítő tehetségesek számára kidolgozott komplex tehetséggondozó program, amely egyedülálló a városban. Nagy múltja van a természettudományi tehetséggondozásnak is, amely évek óta országos és megyei sikereket hoz a Dó­zsának. A műveltségi területen kiemelkedő képességű tanulókkal pedig minden évben indulnak a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciáján, ahol szintén országos eredményeket érnek el a diákok. Már az alsóbb évfolyamokon elindul a korai fejlesztés, ennek során a gyerekek logikai, szociális és szövegértési képességének fejlesztése folyik, ennek eredményeképpen pedig felső tagozatra egyértelműen beazonosíthatóak lesznek a tanulók erős területei. E mellett pedig az idegen nyelvi tehetséggondozás is az iskola erős oldalához tartozik, hiszen az iskola diákjai az emelt óraszám és a tanórán kívüli fejlesztő tevékenység eredményeként szintén kimagasló eredményeket érnek el versenyeken.

Az országos angol versenyen indult, kiválóan teljesítő csapat Fotó: Dózsa iskola

Az elmúlt időszak lelkiismeretes munkájának köszönhetően az iskola két csapata is szép sikerrel vett rész a HEBE Kiadó Christmas is All Around címmel megrendezett országos angol nyelvi csapatversenyén. A komplex megmérettetés sokrétű feladatok megoldásával mérte fel a tanulók nyelvtudását. Az olvasott és hallott szövegértésen túl versírás is szerepelt a feladatok között, valamint egy-egy egyéni és csoportos projekt készítése is.

A versenyen 65 csapat közt az iskola 7. a osztályos csapatai 3. (Heizler Gabriella, Kállai Gábor, Peredi Zoltán, ­Szmrtyka Linett Vanda) illetve 4. (Gallai Réka Krisztina, Zajzon Gréta Jázmin, Karaisaridis Georgios, Kuminka Zsombor) helyen végeztek.

A legfrissebb siker pedig a Széchenyi István Gimnázium kistérségi német nyelvi versenyén született, ahol a 8. osztályosoknak meghirdetett versenyen az 1. helyezést az iskola 7. osztályos diákja nyerte el, Szilárdi Levente. Az iskola méltán lehet büszke diákjai és pedagógusai teljesítményére egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!