Ügyészség

2023.09.12. 15:00

Kiszolgáltatott helyzetét kihasználva kényszerítettek munkára egy férfit az emberkereskedők

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt indítványozta annak a férfinak és nőnek a letartóztatását, akik kiszolgáltatott helyzetét kihasználva kényszerítettek egy férfit munkára - áll a vármegyei főügyészség sajtószóvivőjének szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

Duol.hu

Fotó: AS/MW

A nyomozás adatai szerint a férfi házastársával 2023 tavaszán lakóingatlanuk melléképületében a hajléktalanként élő férfit, kiszolgáltatott helyzetét kihasználva  elszállásolták. A pár ellátás reményében rábírta a férfit arra, hogy házkörüli munkákat végezzen, illetve a környező településeken építőipari munkákra szervezték be. A munkáért kapott pénzt a sértettől elvették, vagy azt eleve a részükre fizették ki. Amikor a sértett ezt kifogásolta, a férfi többször bántalmazta. A sértett tisztálkodása az udvaron, hideg vízben lavórból volt biztosított, étkezése nem megfelelő higiéniai körülmények között történt, egy földön tárolt mosatlan tányérból naponta egyszer evett maradékot. A ház körüli munkákra a nő adott utasítást, aki a sértett élelmezését is intézte, illetve a személyi okmányait magánál tartotta. A férfinek a melléképület felújítását követően onnan ki kellett költöznie, egy ideig a szabad ég alatt aludt egy matracon, esős időben az udvari illemhelyen, majd bútorlapokból maga által tákolt sufniban húzta meg magát. A gyanúsított a sértettet többször lopás elkövetésére is rábírta.

A férfi a cselekményét visszaesőként követte el, vonatkozásában a bűnismétlés veszélye fennáll. Mindkét gyanúsított esetében lehet tartani a bizonyítás megnehezítésétől, a tanúk jogellenes befolyásolásától, valamint tekintetükben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság a férfi letartóztatását, míg a nő bűnügyi felügyeletét rendelte el. A döntés a letartóztatás vonatkozásában védelmi fellebbezés, a bűnügyi felügyelet tekintetében pedig ügyészi fellebbezés folytán nem végleges.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában