Tudatos vásárlás, tudatos tárolás

2022.04.15. 07:00

Legyen „romlatlan” ünnep a húsvét

A cím egy kicsit becsapós, hiszen az alábbi írás nem az olvasók hitbéli meggyőződését kérdőjelezi meg, sőt, még csak arra sem vetemedik, hogy történeti áttekintést nyújtson az ünnepről. Mindössze néhány tanács arra vonatkozóan, hogy mire figyeljünk az ünnepi bevásárlás alkalmával.

Morva Dávid

Mint oly sok másik ünnep, a húsvét is „csatlakozott” azon jeles napok sorába, amelyek alkalmával mi magyarok – de a jelenség világszintre is kiterjeszthető – rengeteg ínycsiklandó fogást halmozunk fel. Az ünnepek elmúltával aztán meglepetten konstatáljuk, hogy az ételek egyik fele megromlik (és kidobjuk), a másik felére pedig szimplán ráununk (ezért szintén kidobjuk). 
Az alábbiakban dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója oszt meg néhány fontos tudnivalót arról, mire érdemes figyelni, hogy a romlott ételt és a pazarlást elkerülendő ünnepet tudhassunk magunk mögött.

Dr. Pleva György Fotó: NÉBIH

Tudatos vásárlás

A tudatos vásárlás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Teljesen mindegy, milyen fogyasztási cikkről beszélünk, lényeges, hogy alaposan gondoljuk végig, mi az, amire szükségünk van.

A vásárlást meg kell tervezni, de talán nem árt még egyet hátra lépni. Gondoljuk át, mit szeretnénk a húsvéti asztalon látni. Összességében elmondható a fogyasztói magatartásról, hogy a sonka, bizalmi terméknek számít. Általában a jól bevált helyekről, emberektől szerezzük be ezt a fajta terméket. A Magyar Élelmiszerkönyv nagyon szigorúan védi a „sonka” elnevezést. Combból és lapockából készülhet ez a fajta termék.

A tojás esetében a kistermelőktől meg lehet vásárolni a jelöletlen tojásokat – a jogszabály szerint ugyanis ez 50 tojótyúk tartásáig nem kötelező. Viszont a termelő és a gazdaság címét, helyét jelölni kell az árusítás helyén. 

A többi tojás esetében a tojás osztályba sorolását, méretét fel kell tüntetni, ahogyan a különböző extra kezelésekre vonatkozó információkat is. A tojáson található jelölés fontos. Ez egy hosszú kód, amely jelöli, hogy milyen tartásból származik a tojás, továbbá megadja a származási országot és a tojás pontos származási helyét is.

Az ünnep elmaradhatatlan kelléke a csokoládé (erről keretes írásunkban bővebben olvashat). Ezzel kapcsolatban a szakember kiemelte, tiszteljük meg azzal a gyerekeket, hogy valódi csokoládéval ajándékozzuk meg őket, ami lehet, hogy valamennyivel drágább, ugyanakkor mindenképpen minőséget képvisel. 

Tárolás

Már a bevásárlás idején fontos odafigyelni a kosarunkba tett termék elhelyezésére. Tojás esetében lényeges, hogy ne érhessen közvetlen fogyasztású élelmiszerekhez, vagy azok csomagolásához. A hűtött termékek esetében pedig érdemes arra figyelni, hogy az áruházból kifelé menet vásároljuk meg, ha lehet, hűtőtáskában tároljuk hazáig. Ezeket a rendezési elveket egyébként érdemes az otthonunkban is alkalmazni.

Forrás: Shutterstock

A megmaradt ételeket a hűtő legfelső polcán érdemes tárolni vagy lefagyasztani. A háztartási hűtőszekrények hőfoka viszonylagosan magas, ezért, ha lehet, 4-5 Celsius-fokra állítsuk, hőmérővel is ellenőrizzük, a fagyasztó esetében érdemes -20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet beállítani. Emellett a szakember szerint ételtípustól függhet az, hogyan érdemes tárolni az ételeket. A sonka esetében a hagyományos érlelt, pácolt sonkát száraz hűvös helyen elegendő tartani. Ezek a termékek sok esetben még a lejárati időn túl is megőrizhetik minőségüket, az előállítási és tartósítási folyamatnak köszönhetően. A gyorspácolt sonkák mindenképpen hűtendőek. A tojás esetében célszerű úgy tárolni, ahogyan vettük. Ha hűtöttet, akkor hűtve – hangsúlyozta a szakember. Továbbá fontos, hogy az ételek ne maradjanak 2 óránál tovább szobahőmérsékleten. A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárgatúró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó ételek, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel.

Nincsen húsvét Kinder nélkül – de idén az lesz 

A magyar sajtóban futótűzként terjedt a hír, hogy hazánkba is jutott a szalmonellával fertőzött Kinder csokoládéból – ezt dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója is megerősítette. Elmondása szerint már az év eleje óta tapasztalták – főként gyerekek körében – a szalmonella egyik legismertebb és legkockázatosabb fajtájának megszaporodását, Európa több országában.
Március végére beazonosították, hogy a betegségnek egyetlen forrása volt, mégpedig a belgiumi Arlon városában található Ferrero gyár. 
Április 4-én megérkezett az első felhívás is az illetékes szervezetekhez, amit később több további országra, így Magyarországra is kiterjesztettek.
"Ezeket a termékeket visszavonták. A gyárat bezárták, emellett lejáratra és tételazonosítóra való tekintet nélkül visszahívták az ott készült termékeket. Ennek a folyamatnak két lépése van, egyrészt a kereskedelemből kivonni és a fogyasztótól visszahívni. Kijelenthető, hogy a legálisan forgalomba kerülő termékek közül az érintettek már nincsenek a boltok polcain. Csak az a hat termék érintett, ami a kinder.hu-n és a nebih.gov.hu oldalon megtalálható. "


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában