nagyobb figyelem

2020.06.16. 10:00

A vakáció veszélyei

A nyári szünetben is kiemelt figyelmet érdemel a gyermekek biztonsága. Kérjük, fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb bűn- és baleset-megelőzési tanácsait!

duol.hu

Befejeződött a tanév, elkezdődik a nyári szünidő, a kikapcsolódás, a nyaralások, a vízi és szárazföldi túrák időszaka. Azért, hogy valóban szép élményekkel gazdagodva térhessenek vissza a gyermekek az iskolákba, az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani rájuk.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a szülőket, hogy gyermekeikre leselkedő nyári veszélyek elkerülése érdekében tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. Fontos, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelően legyenek tisztában az alapvető szabályokkal, valamint mi magunk is óvatosabban, körültekintőbben vezessünk, különösen azokon a helyeken, ahol gyermekek tartózkodhatnak. Felhívjuk továbbá a szülők figyelmét arra, hogy vizsgálják át gyermekeik járműveit, szereljék fel a megfelelő állapotú kötelező tartozékokkal – fékek, világítóberendezések, prizmák, stb. – és visszatérően ellenőrizzék azok üzemképes állapotát.

Csak láthatósági mellényben és bukósisak használatával engedjék kerékpározni gyermekeiket, autóban pedig mindig használják a megfelelő méretű gyermekülést, biztonsági övet.

A nyári idényben a gyermekek számára is népszerű és elmaradhatatlan időtöltésnek számít a szabadvizek, strandok látogatása, amely számos veszély forrása lehet. Fontos, hogy csak a kijelölt helyeken fürödjenek, a gyengén úszók a sekélyebb vizet válasszák. Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe! Célszerű strandtörölközőbe csomagolás helyett az értéktárgyakat értékmegőrzőben tárolni. Ajánlatos megismerni az adott vízterület sajátosságait, és tisztában lenni a várható időjárással, segélykérés módjával.

A szülői példamutatás a közlekedésben elengedhetetlen a gyermekek helyes közlekedésre neveléséhez, a balesetek elkerüléséhez!

Otthonaink védelme és az áldozattá válás elkerülése érdekében az alábbiakat tanácsoljuk az iskolai szünidőre:

Amennyiben a gyermekek egyedül vannak a lakásban, soha ne engedjenek be idegent, az utcán pedig ne álljanak szóba ismeretlennel, ne fogadjanak el semmit, idegen autójába ne üljenek be. A szülők tanítsák meg gyermeküknek a 112—es segélyhívó szám használatát, az ő telefonszámuk pedig mindig legyen meg a gyereknél. Telefonon történő megkeresésénél is legyenek elővigyázatosak a gyermekek, bizalmas információt senkivel ne osszanak meg. A nyílászárókat ne hagyják még bukóra sem, ha elhagyják az otthonukat. Ilyenkor csak annyi pénzt vigyen magával a gyermek, amennyi feltétlenül szükséges. A készpénzt a személyes iratokkal együtt biztonságos helyen – pl. belső zsebben – tárolja. Szükség esetén bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjék segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában