A magyar után, ma matek

2020.05.05. 07:00

A diákok nem igazán bánkódnak, hogy idén nem lesznek szóbeli érettségik

Megoldható, könnyű – a lapunk által megszólaltatott érettségizők döntő többsége így jellemezte a magyar nyelv és irodalom vizsgát követően az idei középfokú feladatsort. A mai matekvizsgától már jóval többen tartanak, de volt, aki inkább a fesztiválszezon elmaradásáról panaszkodott munkatársainknak.

Szabó Szabolcs

2020.05.04. Magyar érettségi Dunaújváros Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Fotón: Doszkocs Róbert Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

„Azért van annak némi szerencséje, aki most érettségizik. A járványhelyzet miatt biztosan nem fognak keménykedni a vizsgázókkal” – vélekedett lapunknak az egyik helyi középiskola munkatársa, miközben a matúrára igyekvő végzősökre vártunk. Lapunk információi szerint a vizsga a térség minden érintett oktatási intézményénél az elvárt biztonsági előírások mellett zajlott: szakaszos beléptetés, maszkosztás, kézfertőtlenítő használata, szellőztetés...

A magyarérettségi délelőtt 9 órakor kezdődött. A középszintű vizsga első részében a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók, a szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak az Eduline szakportál szerint. A vizsga második felében pedig a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott, a két feladat közül a diákoknak egyet kellett választaniuk.

Bár az egész feladatsorra 240 percet kaptak a végzősök, volt, aki már 12 óra után elégedetten távozott:

A DSZC Bánki végzős informatikus tagozatos diákjai a magyarérettségi után
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Megoldható volt, remélhetőleg valahol 3-as és 4-es között lesz. Ez a feladatsor azért olyan nagy meglepetéseket nem tartogatott. Bár a járványnak természetesen nem, de annak azért örülök, hogy nem lesznek szóbeli vizsgák, hiszen az egy újabb, talán ennél is nehezebb próbatétel lett volna. A keddi matektól azért tartok, az utóbbi években voltak nagyon kemény vizsgák – fogalmazott lapunknak a Bánki diákja, Bátai Dániel.

– Ez volt a leginkább vállalható megoldás, hogy ebben a keretrendszerben rendezik meg a vizsgákat. A hétfői feladatsort pedig leginkább barátinak jellemezném. Aki csak egy picit is komolyan vette és készült, az elboldogult vele. Őszintén, én sem bánom, hogy nem kell majd szóbelizni, ám várhatóan a vizsgák után sem vár ránk az a felhőtlen nagy szabadság, hiszen a fesztiválszezon például elmarad. Most az a fontos, hogy jól sikerüljön az érettségi, aztán ősztől a technikusi képzésen szeretném folytatni a tanulmányaimat – mondta el Berek Péter.

Emelt szinten: Márai Sándor

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1139 helyszínen 68 458, emelt szinten 58 helyszínen 2119 vizsgázó tett érettségi vizsgát. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája is 240 percig tartott. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A diákok egyetlen feladatlapot kaptak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be. A szövegértésnél Márai Sándor Halotti beszédje, amíg a műelemzésnél Szabó Lőrinc Májusi orgonaszag című verse volt a téma. A reflektáló feladatrész pedig a mesék szerepére koncentrált.

Ma matematikából

középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. Május 6-án, azaz szerdán történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik majd. Az írásbeli érettségi vizsgák május 21-ig tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában