Új rendelkezés

2024.05.13. 17:37

Ezekre az e-rollerekre is kell majd kötelező felelősségbiztosítást kötni

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében. A szervezet jelezte: az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb).

MW

Illusztráció

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre. A Mabisz honlapján megtalálható tájékoztató szerint 

azokra az e-rollerekre kell kötelezőt kötni, amelyek 25 kg-nál könnyebbek, de tervezési sebességük meghaladja a 25 km/h-t, valamint a 25 kg-nál nehezebbekre, ha a tervezési sebességük több mint 14 km/h. 

– Minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét – hangsúlyozta a Mabisz. Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat; jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az érintett járművekre – tették hozzá a távirati iroda szerint.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában