Bulvár-celeb

2024.05.14. 23:17

Itt a legújabb Covid-alvariáns, a régi oltások már alig védenek

Komolyabb hullám őszre várható.

Illusztráció: Getty Images

Egyre terjed a Covid–19 omikron egy új variánsa, a KP.2, amely a világon már mindenhol jelen van – mondta el az Indexnek Rusvai Miklós víruskutató. A legújabb adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban ez a változat már a megbetegedések 28,2 százalékáért felelős. Minden valószínűség szerint hamarosan a KP.2, azaz a FLIRT lesz a legelterjedtebb, különösen azért, mert ennél a variánsnál a tüskefehérjében olyan mutáció ment végbe, ami miatt a vírus ellen kevésbé hatékonyak a korábbi oltások. 

Az amerikai kutatók szerint a FLIRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi arra, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe és megbetegítse az embert. 

Rusvai Miklós elmondása szerint mivel a tüskefehérje ellen képződnek ellenanyagok, egy fokkal jobban ki tudja kerülni a KP.2 a korábbi vakcinákat. A vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok a FLIRT esetében 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél. 

Rusvai Miklós a rizikócsoportnak augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét, mivel az esetszámok felfutása a tanévkezdést követően várható. Az új koronavírus-alvariáns szempontjából a 70 év fölötti krónikus betegek, az onkológiai kezelés alatt állók, a szervátültetettek számítanak veszélyeztetetteknek. A vakcinák védettsége fél évig tart ki, a víruskutató elmondása szerint a többség két éve egyáltalán nem oltatta magát, a lakosság számára a sorozatos, sokszor észrevétlen átfertőződések jelentenek védettséget a leginkább már náthává szelídült koronavírus ellen.

 A FLIRT januárban jelent meg Koreában, majd Japánban, és távol-keleti terjedése után még év elején megérkezett az amerikai kontinensre, de halálesetről vagy súlyos kórházi megbetegedésről nem számoltak be. 

Az amerikai adatok szerint már a Covid-fertőzések harmadáért ez a változat felelős, ezzel megelőzte a télen domináns JN.1-et, ami az esetek ötödénél volt jelen.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában