három települést érint

2019.03.06. 10:00

Rácalmáson és Dunaújvárosban is átemelő épül

Tájékoztatót tartottak hétfőn Rácalmáson az 1992 óta működő szennyvíztisztító mű kiváltását célzó projektről, amely része a Kulcsot és Dunaújvárost is érintő szennyvízberuházásnak.

Balla Tibor

Schrick István, Rácalmás polgármestere bevezetőjében elmondta, a csővezeték a 6-os út nyugati oldalán fut majd végig Kulcs községtől a dunaújvárosi átemelőig.

A Rácalmás szennyvizét szállító vezeték ezzel párhuzamosan, egyazon munkagödörben fut majd, és a dunaújvárosi ponton egyesül a két vezeték, ugyanis két üzemeltetője is lesz ennek a szakasznak, a DRV Zrt. és a Mezőföldvíz Kft.

Bíró Kornél, a beruházás projektvezetője kifejtette, az „Észak- és közép-dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2. (ÉKDU2)” című projekt Rácalmás meglévő csatornahálózatán elvezetett szennyvíz kezelésére és tisztítására megoldást nyújt. Az 5 milliárd 835 millió forint összértékű projekt az Európai Kohéziós Alap támogatásával valósul meg legkésőbb 2020. október 15-ig.

Schrick István polgármester és Bíró Kornél projektvezető Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A megrendelők Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata, Kulcs Községi Önkormányzat, Rácalmás Város Önkormányzata, Pusztaszabolcs Város Önkormányzata és az Észak-dunántúli Vízmű Zrt., a fővállalkozó pedig az M-E 2020 Konzorcium. A Kulcs, Rác­almás, Dunaújváros vezetéket érintő költségvetés hárommilliárd forint, az előkészítés 2017 októberében indult. Rácalmáson a projekt keretében gravitációs szennyvízcsatorna-hálózatot nem fognak építeni, így a lakosság alig észlel majd valamit a munkálatokból. A meglévő telepen létesítendő szennyvízátemelőtől 10 700 méter 400-as átmérőjű vezetéket építenek Dunaújvárosig, ahol belép egy harmadik üzemeltető, a DVCSH Kft. A vezeték a város északi lakóterületének a szennyvizét is összegyűjti. A százlábú hídnál a régi pufferként való megtartása mellett egy vadonatúj átemelő épül majd. Elvileg a szennyvizek átkormányzása az év végéig megtörténhet Kulcson és Rácalmáson is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!