Az elmúlt öt évben termelésük felfutott

2020.05.27. 07:00

Mintaszerű családi vállalkozás

A Kokó – Földvárszer Kft. három hónap alatt elkészült, hétszázötven négyzetméteres gyártócsarnokát avatták fel Daruszentmiklóson az elmúlt szombaton. A terveik szerint a harmincöt éves cég életében ezen a helyszínen ez az első lépcső, a jövőben további fejlesztéseket terveznek, ezeknek máris folynak az előkészületei.

Balogh Tamás

A cég vezetője Kovács Zoltán, akivel a szinte családias hangulatú ünnepséget követően beszélgettünk. Már az elején elmondta, hogy őt mindenki Kokónak szólítja, hiszen ilyen barátságos a kapcsolata az emberekkel.

Névjegy

– Dunaföldváron születtem és már ötvennyolc éve, a mai napig ott is élek. A céges munkánkat is ott kezdtük el, de mivel azt a csarnokunkat kinőttük, egy dunaújvárosi ezernyolcszáz négyzetméterest kibérelve folytattuk a tevékenységünket. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a cégünk száz százalékban saját tulajdonban lévő magyar vállalkozás.

Hétszázötven négyzetméteres gyártócsarnokot avattak fel Daruszentmiklóson Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

A beruházásról

– Az elmúlt öt évben a termelésünk felfutott, ezért újabb helyszínt is kellett találnunk. Ez a csarnok százkilencvenhatmillió forintból épült fel, aminek negyvenöt százaléka saját tőke, a fennmaradó rész pedig hitel. Elsőre lehetséges, hogy nagy tehernek tűnik, de én rövid és hosszú távon is pozitívan látom a jövőt. Ebben a csarnokban vasszerkezeteket, darukat, darupályákat és tartályokat gyártunk. A gazdasági válság alatt is volt, és most is van munkánk. Pontosan dolgozunk, és a határidőket mindig betartjuk. Jelenleg a megvalósításra váró terveink első ütemében, a beruházásunk egyharmadánál tartunk. A második előkészítése megkezdődött. Az elmúlt héten beadtuk hozzá a szükséges dokumentumokat, mostantól az engedélyekre várunk. Ahogy lehetséges, gőzerővel nekiállunk a felépítésének is.

– A környékünk egyik legjobb gépparkjával rendelkezünk, ezért szívesen keresnek fel bennünket más cégek is a fémipari munkáik elvégzésére. Például élhajlításokra, hengerítésekre, egyáltalán gépipari feladatok elvégzésére. Minden felkérésre néhány órán belül konkrét árajánlatot adunk – folytatta Kovács Zoltán.

Családi vállalkozás

– A feleségem tartja a kapcsolatot a könyvelőcégünkkel, a két fiam művezetőként végzi a munkáját. Az egyikük felesége raktáros és lángvágó, a másiké az irodavezető. Nálunk mindenkinek fontos a munkája.

Kemény munka egy nőnek?

– Mondhatjuk valamire, hogy kemény meló, de minden fejben dől el. Ugyanis, ha meg akarom csinálni, akkor menni fog, más esetben hiába jó szakember valaki, mégsem lesz eredményes. Sokan érdeklődnek tőlem, és gyakran meglepődnek a válaszomon. Az elmúlt három hónapban nálunk nem voltak leépítések, sőt négy főt fölvettünk a csapatunkba. A külsősöket sem küldtük el. A termelékenységünk is nőtt ebben az időszakban.

A család: Kovács Gábor, Kovácsné Kincses Veronika, Kovács Zoltánné Ács Borbála, Kovács Zoltán, ifj. Kovácsné Zsuzsi, Kovács Zoltán

Egy érdekes tapasztalatról

– Az elmúlt négy évben csupán néhány magyar maradt meg a cégnél a jelentkezők közül. Ők kiváló szakemberek és szeretnek nálunk dolgozni. A létszámhiányt ukrán munkavállalókkal egyenlítettük ki. Nem vagyok egy ordibálós főnök, de valahogyan elterjedt rólunk, hogy itt keményen kell dolgozni. Ezt nem is cáfolom, mert a feladatokat teljesítményrendszerben végezzük. Nálunk január másodikától, december huszonháromig folyamatosan van munka, nincs uborkaszezon és leállás sem, ami nem minden embernek tetszik.

Miért Daruszentmiklóson?

– Nagyon jó a viszonyunk az itteni önkormányzattal. A telket jó kondíciókkal már tíz éve megvásároltuk. Mi vagyunk a hazai vállalkozások közül az elsők a településen. Egy külföldi már évek óta itt dolgozik, de a mellettünk lévő telket is hasonló céllal vásárolják meg. Reméljük, hogy másnak is meghozzuk hozzá a kedvet.

Kovács Zoltán örül, mert náluk most sem voltak leépítések

Kovács Gábor

– A cégen belüli informatikai feladatok és a számítógépes programok megírása, a különböző munkafolyamatok megtervezése az én feladatom. Szeretem a munkámat és jó a kapcsolatom a munkásokkal. A barátság szintjére nem érünk el, de kölcsönösen tiszteletben tartjuk egymást, a munkát pedig rendben elvégezzük. Ennyi a titkunk. Egy másik dolog a cégvezetővel, vagyis az édesapámmal való kapcsolatom. Az apám egy tekintélyt parancsoló személyiség, akit nemcsak családfőként tisztelek, hanem azért is, amit vállalkozóként eddig megvalósított. Nyugodtam mondhatom, hogy nekem ő a példaképem!

Ifj. Kovács Zoltán

– A műszakvezetés mellett a logisztikai feladatokat is viszem. Annyira megkedveltem ezt a munkát, hogy mára már a hobbimmá vált. Akár mindennap is szívesen végezném. Amikor szükség van rá, szívesen bemutatom, hogy mit, hogyan kell csinálni. A kétkezi munkát is örömmel végzem el. Szeretem a kihívásokat és minden felmerülő problémát megoldok. A főnököm se jelent gondot a számomra, mert ő az édesapám. Szeretek az elképzeléseim szerint dolgozni, ami lehet, hogy közöttünk vitára is ad okot, de előbb-utóbb szót értünk minden kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!