A felszentelés után püspöki áldással folytatják a tanulást

2019.12.16. 14:00

Fontos és jó dolog az Isten áldásával élni és munkálkodni

Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke ünnepélyes ceremóniával felszentelte a Nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskolát. Az eseményt a diákok ragyogó műsora tette teljessé.

Balogh Tamás

Az alkalomra ünnepi arcát vette föl az iskola. A diákok és a pedagógusok is nagy figyelemmel, és befogadóan követték a ceremóniát. Mindenki alaposan felkészült a rá váró feladatokból, és így lehetett sikeres a méltóságteljes, ugyanakkor derűs hangulatú esemény.

A szeretet hangján

Spányi Antal megyés püspök

Kellemes meglepetésben, egyfajta ajándékban részesültek az ünnepségen részt vevők. Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke, akár egy távoli, de szívesen látott barát állt közösség elé, és szeretettel szól hozzájuk.

Minden jó ember szereti a gyerekeket. Én is törekszem jó ember lenni

– Szerintem minden jó ember szereti a gyerekeket. Én is törekszem jó ember lenni. Az ünnepségünk előtt az iskola testületével együtt végiglátogattam őket az osztálytermeikben. Ott is tudtam egy pár szót beszélgetni velük, ezért itt már mint egy ismerőssel találkozhattak velem, és úgy üdvözölhettem őket. Egyik-másiknak már úgy tudtam a szemébe nézni, hogy egy közös gondolat és mosoly járt a fejünkben. Ez jó érzés volt nekem, és remélem, hogy nekik is. Valóban szeretném, hogy a katolikus egyház fönntartásában ez az iskola ajándék legyen az egész községnek és a környéknek egyaránt. Természetesen a gyermekeknek, a pedagógusaiknak és a szüleiknek is – mondta a püspök.

A gyerekek visszamosolyogtak önre, tehát vélhetően a szívükbe fogadták. Ez örömöt jelent önnek?

– Természetesen, hiszen minden természetes emberi kapcsolat érték, ami a szívet és a lelket gazdagítja, és ez mindig örömöt jelent. Egy ilyen gyermek tiszta visszamosolygása, akinek nem félelem van a szemében, amikor találkozott valakivel, akiről még nem is tudja, hogy fontos-e a saját és az iskolája számára, ajándékot jelent.

Önök rettentően nagy terhet vesznek át egy ilyen kis iskola átvételével.

– Azt gondolom, hogy az a küldetésünk ebben a világban, hogy ha terheket kell hordozzunk, akkor megtesszük azt, de látnunk kell a célokat. Ez pedig a gyermekek nevelése és a családjaik formálása. Azt hiszem, hogy ez nagyon fontos ebben a mai világban. Úgy látom, hogy rászorulnak arra a támogatásra, amit mi szeretnénk nekik adni, és ha ezt elfogadják tőlünk, akkor az ő életük is békességesebb és örömtelibb lesz.

Büszkék vagyunk a gyerekeinkre

Orbán Istvánné, az iskola igazgatója

Orbán Istvánné az iskola igazgatójára is nagy hatással volt az iskolaszentelés.

– Még nem vettem részt hasonló szertartáson, de igazi szép ünnepként éltem meg azt. Az ünnepi műsorra, ahogy máskor is, örömmel készültünk. Ami ezúttal újdonság volt, azt az esemény sajátossága magyarázta, ami egyébként közel állt a feladathoz lelkesen hozzáálló gyerekekhez és a felkészítő tanárokhoz is. A végeredmény is azt mutatta, hogy amikor kell, ők nagyon össze tudják kapni magukat, gyönyörű előadást mutattak be. Büszkék vagyunk rájuk. A gyerekek is átérezték ennek a napnak a hangulatát, amit még ünnepélyesebbé tett az, hogy aznap délelőtt kapták meg az iskolánk formanyakkendőjét, amire mindenki nagyon büszke volt. Együtt örültek az iskolánk új zászlajának is. Ez a csodálatos műsor két kolléganőnk felkészítésével jött létre: Bazsik Titanilla felső tagozatos magyar tanárnak, aki a színjátszó kör vezetője és Peczurkáné Molnár Anikónak, aki az alsó tagozaton tanítja az éneket. A szeptember elsejétől eltelt időszak új, a korábbitól eltérő feladatokat is hozott számunkra, de úgy érzem, gond nélkül meg tudtuk oldani azokat – mondta el nekünk.

Emelkedett hangulatú ünnepség volt

Kristofory Valter érd. esperes, püspöki tanácsos

Erről a nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskola püspöki biztosa, Kristofory Valter érd. esperes, püspöki tanácsos így vélekedett.

– Mint katolikus plébános és mint pap nagyon fontosnak tartom, hogy ez az intézmény Isten áldásával működjön. Ezért kértem meg rá a püspök urat, mint az egyházmegye felelős vezetőjét, hogy ő szentelje meg az iskolát. Bár én is megtehettem volna, de azt akartam, hogy érezze meg mindenki, aki idetartozik, hogy milyen fontos és jó dolog az Isten áldásával élni. Ez az esemény a legmagasabb rangú egyházi személy szolgálata által történt meg.

Tetszetős az n számára az iskola által a szeptember óta eddig megtett út?

– Kemény ez az út, aminek egy lépcsőjén már túl jutottunk, aminek egy külső jelét láthatta az, aki ma belépett ebbe az intézetbe!

Spányi Antal megyés püspök az iskola felszentelésekor először az elsősök osztálytermébe látogatott Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

A jövőnket építő döntést hoztunk

Papp László, a helyi önkormányzat képviselője arról mesélt, hogy miért volt fontos, hogy ez az iskola egyházi kezelésbe kerüljön.

– Fenyegető felhők gyülekeztek az intézet fölött az állandóan apadó gyermeklétszám miatt, ami a megszűnésével fenyegetett. Biztos vagyok benne, hogy ez jelenti a számunkra a gyerekek szellemi és az iskola fizikai értelemben vett jövőjét egyaránt. Ezért léptük meg ezt a lehetőséget.

Reményik Sándor, a két világháború közötti erdélyi magyar líra kiemelkedő alakjának intését idézem: „Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!”. Amikor megszűnik a gyermekek nevelése, akkor vele a közösség is odalesz. A település megöregszik, aminek a vége a kiüresedő falu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!