Egy árvíz sújtotta területen játszódott a nagy gyakorlat

2018.11.24. 08:00

Így mentettek meg bennünket

2018 szeptemberében a Magyar Vöröskereszt és a katasztrófavédelem közös gyakorlatán vettek részt a Dunaújváros SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollé­giuma diákjai, mint imitátorok.

duol.hu

A gyakorlat egy árvíz sújtotta településen játszódott. Jól élték bele magukat diákjaink a Szalki-szigeti körülményekbe: kiabálás segítségért a vízzel körülvett szigetről, segíteni a mentést civilként. Azt kell mondani, hogy a legizgalmasabb feladata az volt az imitátoroknak, amikor a katasztrófa helyszínén egy anyaotthon is állt egy-két újszülött csecsemő lakóval, akik mindössze néhány hetesek voltak. A diákoknak ezáltal a gyermekgondozás rejtelmeibe is sikerült bepillantaniuk. A lányokra különleges feladat hárult, amikor elő kellett csalogatniuk anyai ösztöneiket. Kezükben mentették a csecsemőket. A fiúk pedig jól tűrték (élethűen játszva az előre megbeszélt szerepeket) a fájdalmasnak imitált sérüléseket. Megnyugtató volt látni a szervezett mentést.

Bán Boglárka, Vér Veronika a kimentett csecsemővel Fotó: amatőr

Csoportunk a sportágazaton elsősegélynyújtást is tanul. Az elméleti magyarázat kiváló kiegészítője volt ez a gyakorlat. Ezen a gyakorlati órán felbuzdulva azóta a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezete szervezésében az imitátor csoport órai keretek között vett részt sikeresen az úgynevezett Hősképző programon.

Bán Boglárka 11. a, Rudas szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!