Díjaztak olvasókat is

2018.01.26. 14:00

Kaizler Gitta alkotásaiból nyílt kiállítás a Palágyi József könyvtárban

Hétfőn 17 órai kezdettel a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár földszinti galériájában Kaizler Gitta festőművész alkotásaiból Öt ország – egy nemzet címmel nyílott kiállítás.

Horváth László

A festőművész, Kaizler Gitta a kiállítás megnyitója után

A tárlat megnyitójában dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő méltatta a művész munkásságát. A Magyar kultúra napja alkalmából megrendezett eseményen gazdára találtak a könyvtár december 20-án meghirdetett Olvasni jó című verseny díjai is.

Kedves jelenettel kezdődött a hétfői kiállítás megnyitója. Elsőnek az olvasási versenyben helyezést elért gyerekek vehették át megérdemelt jutalmaikat dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőtől és Vargáné Kaiser Katalintól, Nagyvenyim polgármesterétől. I. helyezést Szántó Veronika Szófia ért el, aki szeptember elejétől december végéig a 10-ből 7 könyvet olvasott el. II. helyezett lett Rohonczi Réka Zita 2. osztályos tanuló, 6 könyvvel. A III. helyen Palágyi Janka és Bernáth Boglárka 2. osztályos tanulók osztoztak, akik 2-2 könyvet olvastak el. Részt vett még Kardos Anna 2. osztályos tanuló egy könyv elolvasásával. A különdíjat a legszebb rajzért Palágyi Janka vihette haza. A legaranyosabb köny­v­ajánlást Bernáth Boglárka írta Holly Webb: A magányos kiskutya című könyvéről: „Aki kiskutyát szeretne, annak el kell olvasnia ezt a könyvet!”. A díjátadást követően Mogyorós Mária a művelődési ház vezetője köszöntő beszédében kihangsúlyozta a nagyvenyimi emberek örömét, mert csodálatos kulturális tér jöhetett létre a közösségi és az állami összefogás eredményeként.

Nagyvenyimen csaknem hatvan érdeklődő előtt nyílt kiállítás Kaizler Gitta képeiből
Fotók: A szerző

Számtalan művész is csatlakozott a nemes célhoz, akik közül már többeknek volt kiállítása az intézményben. A helyhez és a magyar kultúra ünnepének alkalmához csatlakozik a mostani tárlat, Kaizler Gitta alkotásai is. A bevezető után Farkas Erik színművész szavalta el Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című versét, majd Németh Irma énekeivel zárult a műsoros blokk.

A képek megtekintése előtt dr. Galambos Dénes ismertette a művésznő munkásságát. Az invitálóban Bartók Béla szavait idézte, amely szerint a „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Ezért is külön öröm – folytatta beszédét dr. Galambos Dénes – hogy olyan alkotóművész kiállítását nyithatja meg, akinek eddigi munkássága az elődök kultúráját igyekszik jelen korunkba olvasztani.

A festőművész, Kaizler Gitta a kiállítás megnyitója után

Kiállításának központi témája az összetartozás, visszaköszön mind a választott címben, mind a nagyvenyimi falunapról festett életképben, vagy az öt országban bejárt helyszínekről készített alkotásokban. Képein keresztül bebarangolhatjuk Adriát, Erdélyt, Kárpátalját, a Tátra fenyveseit és szűkebb pátriánkat, Dunaújvárost s a Duna árterét is – hallhattuk az országgyűlési képviselő kiállítási megnyitójában. A hivatalos percek után az alkotót kérdeztük a művészek magyar kultúrában betöltött szerepéről.

Kaizler Gitta válaszában ­kihangsúlyozta, hogy óriási felelőssége van a művészvilágnak. Úgy érzi, neki is és másoknak is többet kellene vállalni kultúránk megőrzésében, tovább­örökítésében. A nagyvenyimi könyvtárban most kiállított festményeket egy hónapon át tekinthetik meg az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!