Statisztika

2018.01.27. 11:30

Egyre több pár mondja ki a boldogító igent Újvárosban is

Egyre több pár mondja ki a boldogító igent. Az országos tendenciát követve Dunaújvárosban is évről évre nő a házasságkötések száma. Egyszóval: szeretnek az emberek házasodni.

Kovács Anita

Hét év alatt csaknem a másfélszeresére, 35 500-ról 51 800-ra nőtt a házasságkötések évenkénti száma Magyarországon. Igaz, kisebb léptékkel mérve, de hasonló irányt vett a dunaújvárosi frigyek száma is. Eme örömteli információ kapcsán kérdeztük Bíró Edit anyakönyvvezetőt:

– Valóban, Dunaújvárosban 2015-ben 246, 2016-ban 271, tavaly pedig 285 házasságot kötöttek. Nagyon örvendetes, hogy egyre több pár dönt kapcsolata hivatalos formába öntése mellett. Ez nemcsak egy ünnepnap a család életében, hanem valóban életre szóló szövetség. Jó látni, amikor boldogságtól sugárzó tekintettel jönnek be a hivatalba, hogy időpontot kérjenek.

Az anyakönyvvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a bejelentkezéstől számítva leghamarabb harmincegy nap múlva van lehetőségük a pároknak az egybekelésre. Indokolt esetben, jegyzői engedéllyel lehet csak eltekinteni a várakozási időtől. A fent említett szép számú házasságkötések zöme – érthetően – tavasszal, nyáron köttetik, és többnyire a házasságkötő termet választják a párok a házasságkötés helyéül. Eshet a választásuk külső helyszínre is, de ebben az esetben érdemes néhány praktikus tanácsot megfogadniuk:

– Természetesen élhetnek a házasulandó párok a külső helyszín választásának lehetőségével, de ez esetben van néhány megszívlelendő tanácsom. Sok mindent meg lehet tervezni a nagy nappal kapcsolatban, azonban egy dologra nincs ráhatásunk, az pedig az időjárás. Ezért mi, anyakönyvvezetők ragaszkodunk hozzá, hogy legyen úgynevezett B verzió, eső vagy más időjárási tényező esetére. Akad néhány impozáns terület Dunaújvárosban, amit előszeretettel választanak a párok. Ne feledjék: a külső helyszínen tartandó esküvő engedélyezése jegyzői hatáskör – adott néhány jó tanácsot a házasságot fontolgató pároknak Bíró Edit.

A házasságkötő terem egész évben „üzemel”, és ennek köszönhetően minden hétvégére esik egy-két-három, vagy több kézfogó, de mi a helyzet azokkal, akik hétköznapot szemeltek ki frigyük megkötésére, kérdeztük az anyakönyvvezetőtől. – Erre is van lehetőség, a helyi rendelet szerint keddi és csütörtöki napokon 13 és 15.30 óra között. A hivatali munkaidőben és helyiségben tartott esküvő díjtalan, a hivatali munkaidőn kívüli, de házasságkötő teremben tartott, valamint a Dunaújváros illetékességi területén belüli külső helyszínen tartott ceremónia térítési díj ellenében kérhető.

Arra a kérdésünkre, hogy volt-e olyan rendhagyó esküvő, ami a hivatalos keretek mellett valamilyen szempontból szakított a hagyományokkal, Bíró Edit így felelt: – Egyszer házasodott itt egy különleges pár, a vőlegény és a leendő ara is katona hivatást választott. No, annak a házasságkötésnek megvolt az életérzése. Ettől függetlenül nyilván minden kézfogó azok számára a legszebb, akik a részesei. Számukra lesz az a nap felejthetetlen és válik az évek folyamán egy csodaszép emlékké. Mi, anyakönyvvezetők igyekszünk különleges élménnyé tenni minden egyes szertartást.

Keressük a legszebb párt!

Finisbe fordult Az év párja nyereményjátékunk. Figyelem: már csak néhány napjuk van a pároknak, hogy további értékes szavazatokat gyűjtsenek! Január 31-én 12 órakor ugyanis lezárul lapunk internetes portálján, a duol.hu-n futó népszerű játékunk. Voksolni huszonkilenc pár fotójára lehet, akik közül néhányan jócskán elhúztak a mezőnytől. Míg a sereghajtók két számjegyű szavazatszámmal büszkélkedhetnek, addig az élen állók közelítenek a hétszázas álomhatárhoz! Még semmi sincs veszve, szavazásra fel!

Anyakönyvezési adatok:

Az anyakönyvi hivatal irattárában az állami anyakönyvezés kezdetétől, 1895-től kereshetők vissza az anyakönyvi bejegyzések

Július 1-jétől lépett hatályba az elektronikus anyakönyvvezetés.

Az azonos neműek számára 2009 óta van lehetőség élettársi kapcsolat bejegyeztetésére.

2017-ben 127 válást jegyeztek be Dunaújvárosban.

A házassági névviselésre több módon van lehetőség – a polgári törvénykönyvben szabályozottak szerint –, ennek módjáról a bejelentkezéskor nyilatkoznak a házasulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!