vége az alacsony vízállásnak

2018.08.29. 07:00

Gyorsan emelkedő vízszint Dunaújvárosnál

Kezd visszatérni a víz a Duna mellékágaiba, a főmederben szeptember 3-ig 65 centiméteres vízállást várnak.

Pekarek János

Fotó: Fotó: ZsE

Példátlanul alacsony vízszinteket tapasztalhattunk mostanában folyóvizeinken, elsősorban a Dunán, Európa második legnagyobb folyóján a szárazság miatt.

Lapunkban is láthattak döbbenetes fényképfelvételeket erről, a többi között a dunaújvárosi kikötői öbölről, ami jelentős részében kiszáradt, eliszaposodott.

Ilyen volt az öböl a múlt héten...
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Tegnapra jelentősen javult a helyzet, amennyiben a múltheti rekord mínusz 58 centiméterről (a Balti-tenger szintjéhez, mint 0-hoz viszonyított „magasságból, vagy inkább mélységből), vagy a hétfő esti mínusz 24 centiméterről kedden reggelre mínusz 18 centiméterre emelkedett a vízmagasság. Ez még mindig messze van mondjuk a hajózás által használható vízszinttől, a zátonyok, amelyek például Dunaföldvárnál is a felszínre bukkantak, továbbra is akadályozzák a hajóforgalmat, amely gyakorlatilag leállt. Olyan csekély mértékben rakodhatók az uszályok a megfeneklés elkerülése érdekében, hogy már nem éri meg elindítani egy szállítmányt.

A horgászok sem örültek a kis víznek. Az még hagyján, hogy soha nem látott mederfenéken kellett bukdácsolniuk, amíg elértek egyáltalán a vízhez, de csónakjaik, sőt, a dunaújvárosi kikötői öbölben álló horgásztanya előtt a stégjeik is a mederfenékre ültek fel. Tegnap már ezek is újra vízen himbálóztak, tudtuk meg Somfai Rezsőtől, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnökétől, de ez még kevés a boldogsághoz.

...és ilyen most
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi hírlap

Kedden például terv szerint újabb tíz mázsa, darabonként átlag kétkilós piaci pontyot telepítettek horgászterületükön, egészen pontosan az úgynevezett Felső-öbölbe, azaz a szabadstrand vizébe, és ezt nagy örömmel fogadták a horgászok, ám eredetileg csak a halmennyiség fele került volna ide, másik fele szokás szerint a kikötői öbölbe megy. Ám ott még mindig annyira alacsony a vízállás, hogy a halak előre megjósolható módon meg sem próbáltak volna helyet keresni maguknak az öbölben, hanem egyenest kimenekültek volna a folyam fő ágába.

A kis víz és a nagy forróság ugyanis oxigénhiányt idéz elő a vízben, ami halpusztuláshoz vezet. Somfai szerint a Felső-öbölben ezt sikerült elkerülni a tavaly elkészült rétegvíz-bevezető csatornával, ami a löszfalakban összegyűlt vizet vezeti a szabadstrandba. Azonban még ezzel együtt is az ideálisnál alacsonyabb az oxigéntartalom a vízben: a horgászok vasárnapi mérése szerint a „jó” és az „elégséges” között volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!