pentelei gyógyító

2018.01.27. 13:00

Emléktáblát avattak dr. Radnai Évának Pentelén

Dr. Radnai Éva kiemelkedő és áldozatos munkásságáért állíttatott emléktáblát avattak tegnap Pentelén.

Balla Tibor

Minden házba a beteg javára lépek be, s őrizkedni fogok minden szándékos károkozástól – ezt a Hippokratészi idézetet vésték dr. Radnai Éva emléktáblájára. A Pentele városrész köztiszteletben álló háziorvosa három generációt gyógyított 55 esztendőn át. A pentelei civil közösség nevében a Pentelei Kéknefelejcs Énekkar kezdte az ünnepi műsort, majd a doktornő fia, Varjas Péter mondott beszédet. Felidézte, hogy dr. Radnai Éva szenvedélyesen szerette családját, barátait, kol­légáit, betegeit, a penteleieket, hivatását: az orvoslást, a színházat, a zenét, a humort, egyszóval az életet.

1955-ben kismamaként kezdett dolgozni a sztálinvárosi kórház gyermekosztályán, másfél évvel később az Óváros és a környező falvak körzeti orvosa lett, később üzemorvosi feladatokat is magára vállalt. 1967-től három ciklusban országgyűlési képviselő volt. Munkásságát Pro Pentele és Pro Urbe díjakkal is elismerték. Kollárné Jánoki Anna a doktornő kedvenc költeményével, Ady Az értől az óceánig című verssel tisztelgett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!