Területi elsősegélynyújtó verseny

2018.04.21. 20:00

Baleset-szimuláció és felkészült versenyzők a Dózsa mozinál

A 47. felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét rendezte meg A Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete. Első körben a területi fordulónak adott otthont városunk, a Dózsa Mozi Centrum területén voltak az állomások.

Tóth Alexandra

A komoly koncentrációt igénylő állomások fáradalmait játékosabb köztes programokkal pihenték ki a nevezők: egy, gyengénlátást szimuláló szemüvegben kellett eltalálni a játékautóhoz, természetesen támogatói segítséggel

Személyautó ütközött a mozi falának, az épület másik felében pedig súlyos késelés történt. Persze minden baleset csak szimulálva volt, a versenyhelyzet viszont nagyon is éles.

A mozi egyik belső állomásán a félautomata defibrillátor használatát is be kellett mutatniuk a csapatoknak
Fotók: Zsedrovits Enikő / DH

Idén tíz csapat jelentkezett a hosszú évek hagyománya alapján idén tavasszal is megrendezett elsősegélynyújtó versenyre. A jelentkezőknek a tíz állomáson, és mindössze tíz percben kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, ahol a gyakorlati szituációs feladatok szakszerű megoldását pontozták. A megmérettetésen nem csak az egyes esetek ellátását végeztek, hanem bemutatták azt is, hogyan nyugtassák meg a sérültet, vagy azt, hogy milyen információt kell átadniuk az érkező mentőknek. A baleset-szimulációs feladatok mellett egy komoly feladatlapot is kellett tölteniük a versenyzőknek.

A komoly koncentrációt igénylő állomások fáradalmait játékosabb köztes programokkal pihenték ki a nevezők: egy, gyengénlátást szimuláló szemüvegben kellett eltalálni a játékautóhoz, természetesen támogatói segítséggel

A csapatok összetétele vegyes volt, három korosztályban lehetett indulni. A legfiatalabbak az általános iskolások, majd 14 és 18 éves kor között a középiskolás diákok következtek. A felnőtt kategória 18 év fölött kezdődött, a nevezők között munkahelyi közösségektől kezdve a kulcsi nyugdíjasokig bárki indulhatott, az egyetlen kitétel az volt, hogy a versenyző ne legyen egészségügyi dolgozó. Minden kategóriában azonos feladatokat kellett megoldani és a pontozási mechanizmus is egységes volt. A szakmai kárhelyek pontozását az Országos Mentőszolgálat dolgozói végezték.

10 percük volt bizonyítani elméleti és gyakorlati tudásukat

A területi selejtező után a megyei forduló következik, amelynek szintén Dunaújváros lesz a házigazdája május 2-án, ezt pedig még szintén a 2018-as évben követi az országos döntő Budapesten. A megmérettetés első fordulóján a szakmai felügyeletet Kiss Miklós, a Dunaújvárosi Mentőállomás vezetője, valamint Reszegi Imre megyei vezető mentőtiszt végezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!