Lilla és Gréta Tatán gyakorol

2018.01.29. 21:52

Egy hétig a Héraklész-programmal dolgozik a két dunaújvárosi tornászlány

Dunaújváros Fújdogál a tavasz szele a tornacsarnok körül. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy a Dunaferr tornászai valamennyi korcsoportban megkezdték az ez évi komoly munkát. De már nemcsak klubszinten, hanem a válogatottak csoportjában is beindult a gépezet. Minden a megszokott formában zajlik ilyenkor év elején, mert hamar eljön a versenyszezon úgy március táján.

Jankó Árpád

Mayer Gréta Fotó: Zsedrovits Enikő

Fotó: archív

Hétfőn máris útra kelt Török Dániel, a Dunaferr edzője két serdülő tornász kislánnyal. Az úti cél Tata, ahol Makai Lilla és Mayer Gréta egy hetet tölt kemény munkával. Ám ahogy Török Dániel elmondta: ez az egy hét is remek változatosságot jelent. Más környezet, más benyomások, nem a túlságosan is megszokott feladatok várnak a tornászokra. Azt tudni kell, hogy a mindenképpen elismerést jelentő kiválasztás végén a válogatott felelőseinek döntése alapján Makai és Mayer bekerült a Héraklész-­programba. Erről pedig azt kell tudni, hogy ez egy olyan utánpótlás-nevelési bajnokprogram, amely 2001-ben kezdődött, már húsz sportágnál tart, és segíti a fiatalok fejlődését. Edzőtáborokat szerveznek a tehetségeknek, kiemelt szakmai munkával foglalkoznak velük, keretedzéseket tartanak a legjobbaknak. Természetesen néhány év múlva ezek a fia­talok lesznek majd a magyar sport olimpiai reménységei. A dunaújvárosi tornászokkal a klubedzőn kívül Jordanov Zoltán foglalkozik.

Fotó: Nyíri Patrik

Azaz övé most egy hétig a serdülő korosztály. Ő egyébként a sportszakmai igazgató a Magyar Torna Szövetségnél. Jordanov a svájci női tornászok szövetségi kapitánya volt. Ott életműdíjat kapott a Svájci Olimpiai Bizottságtól. Mondhatjuk, hogy miután hazatért, kiváló szakembert kapott a magyar női torna utánpótlás-válogatott. Az egyhetes edzőtáborozás – de nevezhetjük összetartásnak is – nemcsak délelőtti és délutáni gyakorlásból, hanem szintfelmérésekből is áll majd.

Mayer Gréta
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ez az edzőtáborozás negyedévenként fog ismétlődni, legutóbb decemberben volt ilyen. Az itteni munka legfontosabb célja: felkészülni az idei bajnoki évre. A tatai programban kimondottan szakmai munka, táncos képzés, kondíciójavítás, különböző tesztek is szerepelnek. A tapasztalat szerint a gyerekek nagyon szeretik a változatos munkát. A két kiválasztott dunaújvárosi kislány, Lilla és Gréta tehát táborozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!