A láthatónál kicsit többet is megtudhatunk róluk

2018.08.02. 11:30

Segítő attitűddel érkeztek a cserkészek Dunaújvárosba

A terveknek megfelelően tegnap is folytatták az önkéntes közösségi munkát a 20. Közép-európai Cserkészdzsembori, a CEJ (Central European Jamboree) résztvevői.

Balla Tibor

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

A Jószolgálati Otthon Bercsényi utcai telephelyén is nagy volt a nyüzsgés hétfőtől. A hét első két napján a cseh cserkészek igyekeztek rendet tenni az intézmény udvarán, de tegnap délelőtt is aktív munkát láthatott, aki arra járt.

A Jószolgálati Otthon Bercsényi utcai telephelyének udvarán újrahasznosított anyagokból készülő ruhák tervei születtek Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Valóra vált elképzelések

A szerdai nap talán annyiban volt különleges az előzőekhez képest, hogy ezúttal nem angolul kellett megszólítani a cserkésznyakkendős fiatalokat, ők bizony magyarul válaszoltak. Ugyanis ezúttal a magyarországi cserkészek mellett felvidéki magyarok is tevékenykedtek a Jószoliban.

Segíts másoknak elérni az álmaikat, de a te álmod legyen az első

Kis csoportokban sepertek, gereblyéztek az udvaron, az árnyas teraszon pedig a terveké volt a főszerep, ugyanis divattervek készültek, méghozzá újrahasznosított anyagokból. Az elképzelések valóra is válnak majd, hiszen úgy tervezik, hogy szeptemberben a Jószolgálati Otthon bentlakó gondozottjai fogják magukra ölteni ezeket a különleges ruhadarabokat.

Közelebb, hozzájuk

A figyelmes városlakó lényegében csak ennyit láthat belőlük, ahogy vidáman, de fegyelmezetten vonulnak az utcán az éppen aktuális közösségi munka helyszínére, esetleg még azt is, ahogyan munkálkodnak. Valljuk be, keveset tudunk a cserkészekről! Talán kicsit közelebb visz hozzájuk, ha beletallózunk abba a kis füzetbe, amelyet mindannyian kézhez kaptak érkezésükkor. A várossal, a Szalki-szigettel és a kempinggel kapcsolatos alapinformációk mellett olvasható benne a CEJ indulója, a Scouting on New Waves. Persze praktikus tanácsokat is kapnak. Olyanokat, hogy egyenek sokat, de ne pazarolják az ételt, nem fogyaszthatnak alkoholt és drogot, s a tábor teljes területén tilos a dohányzás.

A fiúk az udvart igyekeztek rendbe tenni Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Felhívják a figyelmet, hogy tiszteljék egymás tulajdonát, hogy ne beszéljenek trágárul vagy idegesen egymással, mert könnyen megsérthetik a másikat a beszédstílusukkal. Mindenkit egyenlően és tisztelettel kell kezelni, továbbá tisztelni kell a természetet, ha szemetet látnak, vegyék fel. A füzet jó néhány tanácsot ad a tudatos életre, az eseményeket elemző gondolkodásra. Olyan fontos alapvetéseket, mint hogy segíts másoknak elérni az álmaikat, de a te álmod legyen az első.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!