Huszonhárom füstmentes megyei óvoda nyert a pályázaton

Nagykarácsony - Mikulásfalván látták vendégül a megye füstmentes óvodáit. Ilyen óvoda az egész országban van annyi, mint Fejérben! A óvodai dolgozók példamutatásáról van szó: ne cigarettázzon az óvónő, se a dajka!

Pekarek János

Huszonhárom megyei óvoda nyert azon a pályázaton, amelyet a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve   és a Mikulásfalva Nonprofit Kft. írt ki, Óvd magad, védd a környezeted! címmel.
A pályázat célja, hogy általában is a környezet védelmére nevelje a gyerekeket. A legszigorúbb feltétel azonban az volt, hogy az óvodákban senki nem dohányozhat!
Nem, nem arról van szó, hogy valóra vált volna a régi vicc, amely szerint az egyik óvodás megkérdezi a másikat: Hány éves vagy? Nem tudom! Na, figyelj, iszol? Nem. Nőzöl? Nem. Dohányzol? Nem. Akkor olyan hároméves lehetsz...
A pályázattal az óvodák dolgozóit: az óvónőket, dadusokat, szakács- és takarítónőket, udvarosokat próbálják rávenni arra: mutassanak jó példát a gyerekeknek!

A Ne gyújts rá! világnap alkalmából rendezett eredményhirdetésen az alapi, baracskai, cecei, csákvári, előszállási, ercsi, fehérvárcsurgói, felcsúti, gyúrói, igari, mezőszentgyörgyi, pákozdi, pátkai, pázmándi, perkátai, pusztavámi, rácalmási, sárbogárdi, sárszentmihályi, szári, a székesfehérvári Tulipános, a tordasi és az úrhidai óvodák pályázatát díjazták. Közülük hét óvoda egy-egy csoportja kapott meghívást a  Mikulásházba, hogy a közelgő év végi ünnepek alkalmából találkozzon a magyar Mikulással. Ők meghallgathatták Csukás István Csiszta mókus négy élete című, az egészséges életre buzdító mesejátékát is.
Dr. Müller Cecília, a népegészségügy megyei főorvosa beszédében hangsúlyozta: a gyerekek egészséges életre nevelésre nem kerül semmibe  csak a szívünket és a lelkünket kell odatenni... Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos statisztikákat idézett: évente húszezren halnak meg a dohányzás miatt, egy szál cigaretta öt percet vesz el az életből. Dr. Almási Ferenc kistérségi tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet: a gyerekek figyelnek, utánoznak minket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!